2. Wat houdt een verstoorde relatie tot voeding/lichaamsbeeld in?

Laten we eerst eens het verschil tussen een verstoorde relatie tot eten en eetstoornis aankaarten.

In wezen treden eetstoornissen op in verschillende vormen. Aan 1 kant is het ‘normale’ eten: wanneer iemand eet na hongergevoel en voldaan gevoel, zonder het niet luisteren naar cravings of het zichzelf weerhouden van eten met oog hoe het lichaam eruit ziet.

Aan de andere kant van deze lijn zit de klinische diagnose eetstoornis. Daar gaan we in het volgende hoofdstuk meer over hebben.


Tussen deze 2 uiteinden zit het volgende: de verstoorde relatie tot voeding/lichaamsbeeld. Dit kan de volgende symptomen geven:

 • Obsessie met gewichtscontrole
 • Chronisch dieten
 • Calorie restrictie (het overslaan van maaltijden bijv.)
 • Angsten rondom eten
 • Compensatie methoden zoals het goedmaken van een binge door over te geven of heel veel te gaan sporten
 • Het druk maken om lichaamsbeeld
 • Orthorexia, een obsessieve manier van het alleen maar ‘rauw’, ‘puur’ willen eten en alleen maar gezonde producten willen en durven eten.

Hier gaan we het volgende hoofdstuk mee aan de slag.

Het is belangrijk om aan te kaarten dat, hoewel bovenstaande symptomen misschien niet als heel slecht lijken, aangezien dit niet als een klinische eetstoornis wordt gezien, deze symptomen wel kwaad kunnen doen. Er komen veel mentale en emotionele angsten bij kijken. En dan de lichamelijke gevolgen niet te vergeten! Daarnaast komt er ook sociale angsten bij kijken.

Vaak loopt een verstoorde relatie tot eten uit tot een eetstoornis.

Wat wel heel fijn is om hierbij te vertellen dat, wanneer deze verstoorde relatie in het begin wordt aangekaart en aangepakt, je de eetstoornis kunt gaan voorkomen. En dan niet alleen herstellen maar het werken aan complete zelfacceptatie en het om leren gaan met emotie en gevoelens.

Ik heb een hele screening pagina gemaakt wat signalen zijn dat iemand een verstoorde relatie tot voeding, trainen en/of lichaamsbeeld heeft. Deze vind je in de bijlage.


HOE VAAK KOMT EEN VERSTOORDE RELATIE MET ETEN/SPORTEN VOOR?

Helaas komt dit extreem veel voor.

Het is zo dat, in 2008 een grote onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van South Carolina, van meer dan 4.000 deelnemers, 75% van de vrouwen aangaven dat ze de neiging tot, of überhaupt regelmatig in een vorm van een verstoorde relatie tot eten en sporten terugvielen.

Dat is 3 van de 4 vrouwen, wat eigenlijk indirect zegt dat een verstoorde relatie tot eten/sporten de norm is geworden.

En dit wil ook zeggen dat, mocht jij met vrouwen werken, en dat 67 tot 75 procent van jou personal training cliënten vrouwen zijn (waarschijnlijk wel) – jouw cliënten last hebben van een verstoorde relatie tot eten/sporten. Mochten ze er wel of niet over praten, dit staat uiteindelijk wel in de weg van een succesvolle samenwerking en coaching voor jou als personal trainer.


HOE HEEFT EEN VERSTOORDE RELATIE TOT VOEDING/SPORTEN INVLOED OP JOU CLIËNT?

Een verstoorde relatie tot voeding/sporten kan een negatief effect hebben op jou client zijn/haar fysieke gezondheid, mentale gezondheid, relaties, sociaal leven en hun algemene gezondheid.

Van het obsessief bezig zijn met hun dieet, tot het alleen maar bezig zijn met wat andere mensen eten (misschien krijg je als personal trainer wel vaak de vraag: ‘oh wat eet jij dan?’ Of: ‘Heb jij al gegeten?’) tot het ervaren van een ‘mistig gevoel in het hoofd’, sociale evenementen vermijden, extreme vermoeidheid, zich als een vaatdoek voelen. Zoals je al kan lezen heeft een verstoorde relatie tot voeding/lichaamsbeeld niet alleen invloed op de client zijn of haar leven. Het heeft ook gevaarlijke gevolgen.


Zoals ik al eerder aangaf: diëten en een verstoord eetpatroon zijn 1 van de sterkste voorlopers van het ontwikkelen van een eetstoornis. De cijfers in Nederland zijn niet te vinden, aangezien helaas er geen onderzoek naar is gedaan. Maar in de U.S. hebben rond de 30 miljoen mensen een eetstoornis. Er is gerapporteerd dat elke 62 minuten iemand overlijd aan een eetstoornis.

En weet je wat nog enger is? Deze cijfers zouden eigenlijk nog hoger kunnen zijn, aangezien de overledenen aan hart falen en zelfmoord (wat veel voorkomt bij eetstoornissen) niet hierbij zijn opgeteld..

Ik vind het heel schokkend. Toen ik dit las in een onderzoek (check de bronnenlijst) kreeg ik daadwerkelijk kippenvel. Dit is ook waarom ik het zo ontzettend belangrijk vind om deze cursus met jullie te delen. Om bewustwording te creëren rondom eetstoornis en een verstoorde relatie rondom voeding en sporten bij gezondheid professionals en personal trainers zoals jij.


HOE KUN JIJ HELPEN?

Zoals ik al eerder heb aangegeven is het diëten en een verstoorde relatie tot voeding/sporten 1 van de grootste voorlopers van een eetstoornis.

Als een coach is een groot deel van jouw baan het helpen van jou cliënten om zijn of haar doelen te behalen rondom fysieke gezondheid. Het is heel belangrijk, en ik wil dat jij dit goed leest, dat je iemand gezondheid NIET kan meten met gewicht of BMI. Jij bent er om hun doelen te ondersteunen en niet om jouw eigen naam hoog te houden met het behalen van een bepaald lichaam met jou cliënt – wat het goed doet als reclame voor jouw naam in de personal trainer wereld.

Jij bent niet getraind om een eetstoornis op te merken, en je kunt je er oncomfortabel bij voelen, of misschien wel nerveus, om met dit onderwerp aan de slag te gaan en hierover te beginnen bij cliënten.

Door deze cursus ga ik jou helpen om duidelijkheid te creëren hoe jij cliënten kan helpen, met zicht op jouw werkgebied – en ik geef daarnaast ook de tools om cliënten door te verwijzen mocht de hulp die nodig is niet in jouw werkgebied vallen.

Aan het einde van deze cursus zal jij:

 • Begrijpen wat een eetstoornis en een verstoorde relatie tot voeding inhoud wat voor invloed dit heeft op het leven van je cliënt én de samenwerking die jullie zijn aangegaan
 • Weet je hoe je dit gevoelige onderwerp kunt aankaarten waarbij je in je eigen werkgebied blijft
 • Het integreren van oefeningen die ervoor kunnen zorgen dat je client niet doorglijd naar een eetstoornis

Zoals ik al eerder heb benoemd heb ik een handvat gecreëerd om te beginnen; een bonus bestand waarin ik alle ‘rode vlaggen’ kunt vinden als het gaat om het gedrag van je cliënten. Deze rode vlaggen kunnen wijzen naar een verstoorde relatie tot voeding/sporten maar ook naar eetstoornissen. Erg belangrijk om deze rode vlaggen uit je hoofd te leren en hier bewust van te worden. Check onderaan deze pagina in de bijlage dit bestand.

Voordat we doorgaan in de theorie wil ik nog graag benoemen dat jij belangrijk bent.

Als een coach heb je een grote rol. Jij staat vooraan in de gesprekken met mensen als het gaat om het lichaam, sporten en eten. Jij kunt zo’n grote impact hebben op jou cliënten als het gaat om hoe zij zich voelen over zichzelf, hoe zij kijken naar gezondheid en fitness en of zij wel of niet realistische en gezonde doelen stellen en deze wel of niet te bereiken zijn als het gaat om hunzelf, hun lichamen en hun gezondheid.

Door dit gevoelige en lastige onderwerp aan te kaarten en je hierin te verdiepen kun jij een erg grote verandering creëren in jou cliënten hun kracht en gezondheid.

Ik kan niet vaak genoeg benoemen hoe belangrijk het is dat jij hier bent en deze cursus bent gaan doen – hoe oncomfortabel je je ook mag voelen rondom dit onderwerp. Dit zal je niet meer voelen na deze cursus te hebben voltooid, dat beloof ik!


Bronnen:

 1. Hudson, J. I., Hiripi, E., Pope, H. G., & Kessler, R. C. (2007). The prevalence and correlates of eating disorders in the national comorbidity survey replication. Biological Psychiatry, 61(3), 348–358.
 2. Le Grange, D., Swanson, S. A., Crow, S. J., & Merikangas, K. R. (2012). Eating disorder not otherwise specified presentation in the US population. International Journal of Eating Disorders, 45(5), 711-718.
 3. Eating Disorders Coalition. (2016). Facts About Eating Disorders: What The Research Shows.http://eatingdisorderscoalition.org.s208556.gridserver.com/couch/uploads/file/fact-sheet_2016.pdf
 4. Smink, F. E., van Hoeken, D., & Hoek, H. W. (2012). Epidemiology of eating disorders: Incidence, prevalence and mortality rates. Current Psychiatry Reports,14(4), 406-414.
 5. Gagne, D. A., Von Holle, A., Brownley, K. A., Runfola, C. D., Hofmeier, S., Branch, K. E., & Bulik, C. M. (2012). Eating disorder symptoms and weight and shape concerns in a large web‐based convenience sample of women ages 50 and above: Results of the gender and body image (GABI) study. International Journal of Eating Disorders, 45(7), 832-844.
 6. Diemer, E. W., Grant, J. D., Munn-Chernoff, M. A., Patterson, D., & Duncan, A. E. (2015). Gender identity, sexual orientation, and eating-related pathology in a national sample of college students. Journal of Adolescent Health, 57(2), 144-149.